Comenius
Projekt "Polsko - włoska podróż kulinarna"
Strona główna
O programie
O projekcie
Kronika
Galeria
O nas
Szkoła partnerska
Prezentacje
Kontakty
Sprawozdania uczniów


O partnerach

Szkoła gastronomiczno-hotelarska w Asyżu jest głęboko zakorzeniona w terytorium i w ogromnym stopniu przyczyniła się do rozwoju przemysłu turystycznego w regionie, zapewniając miejsca pracy uczniom, którzy dzisiaj reprezentują wykwalifikowanych pracowników. Liczba tych miejsc ciągle rośnie dzięki zdolności do odnowy. Szkoła jest silnie związana z lokalnym przemysłem turystycznym i współpracuje z małymi i średnimi przedsiębiorstwami. Współpraca odbywa się poprzez szkolenie zawodowe w regionie, w innych regionach, a także poza granicami kraju. Program "alternanza scuola-lavoro" pozwala uczniom łączyc pracę z nauką w szkole. Lokalne i regionalne instytucje zwracają się z prośbą o pomoc w organizacji różnych wydarzeń. Kadra i uczniowie szkoły są także zaangażowani w projekty, których celem jest promowanie naszego obszaru i regionalnych tradycji gastronomicznych. Do szkoły, która jest akredytowanym członkiem Związku Szkół Unesco, uczęszcza 800 uczniów pochodzących z różnych obszarów (Foligno, Perugia, GualdoTadino, Gubbio, Todi, Marsciano, Lago Trasimeno). Dojazd z domu do szkoły nie zawsze jest łatwy z powodu odległości lub transportu. Czasami zajmuje to 2 godziny w dwie strony, przez to uczenie staje sie trudniejsze dla niektórych uczniów, którzy mają niższy poziom edukacji i podstawowych umiejętności. Szkoła próbuje ich wspierać poprzez specjalne akcje, a także zapewnia wsparcie uczniom niepełnosprawnym. Istnieje również różnorodność kulturowa, społeczna i ekonomiczna. Są uczniowie zagrożeni wykluczeniem społecznym, i liczba imigrantów ciągle rośnie, ale większość z nich jest mocno zmotywowana, aby uczęszczać do tak szczególnej szkoły i wiedzą oni, że mogą osiągnąć swoje cele w relatywnie krótkim czasie. Instytucja ta pozwala budować karierę zarówno w gastronomii jak i hotelarstwie. Szkoląc się zawodowo, istnieje możliwość znalezienia pracy w różnych przedsiębiorstwach. Cały program rozłożony jest na 5 lat. Główny, dwuletni, ma na celu pokierowanie uczniów w kierunku najbardziej odpowiedniego wyboru trzeciego roku kursu zawodowego, który daje kwalifikacje zawodowe (certyfikat). Ucząc się przez kolejne 2 lata, uczeń otrzymuje dyplom technika usług gastronomicznych, który oferuje szereg możliwości zawodowych i pozwala kontynuować naukę na studiach.

Adres strony szkoły w Asyżu

Tekst przetłumaczyła: Ewa Sakowicz - koordynator projektu